Assesment, classification and managment of chronic pain in athletes. An update

Σκοπός

Ο χρόνιος πόνος αναφέρεται ως η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και σχετίζεται με υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Η αδυναμία συσχέτισης της έκτασης της βλάβης των ιστών και του μεγέθους του πόνου, της αναπηρίας και των σχετικών συμπτωμάτων αντιπροσωπεύει μια διαγνωστική πρόκληση για τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Ο χρόνιος πόνος προσβάλει περισσότερο από το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, και ασκεί τεράστια προσωπική και οικονομική επιβάρυνση. Σε αντίθεση με τον οξύ πόνο, ο οποίος θεωρείται κυρίως μέρος μιας συμπτωματολογίας, ο χρόνιος πόνος μπορεί καλύτερα να θεωρηθεί ως ασθένεια.


Η πρόσφατη βιβλιογραφία καταρρίπτει μια κοινή παρανόηση του χρόνιου πόνου ως ένδειξη συνεχούς τραυματισμού, που απαιτεί αναστολή κάθε δραστηριότητας. Αντιθέτως, ο χρόνιος πόνος θεωρείται το αποτέλεσμα μιας μη φυσιολογικής νευρικής επικοινωνίας (signalling), με βιολογικές, κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις που απαιτούν μια πολυθεματική θεραπευτική αντιμετώπιση. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του χρόνιου πόνου, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην φαρμακευτική αγωγή συνήθως αποτυγχάνουν. Αντιθέτως, η διαεπιστημονική προσέγγιση, μέσω της φυσιοθεραπείας και της ψυχολογίας διαφαίνεται ως μια προσιτή και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική λύση.

Στο συγκεκριμένο workshop θα αναφερθούμε εκτενώς στον χρόνιο πόνο, τις νεότερες ταξινομήσεις, και θεραπευτικές κατευθύνσεις. Άλλωστε, η βασική εισηγήτρια, η κα. Καπρέλη Ελένη, PhD, διαθέτει εκτενές βιογραφικό και ερευνητικό ενδιαφέρον στους μηχανισμούς ανάπτυξης δυσλειτουργίας σε ασθενείς με χρόνιες νευρομυοσκελετικές διαταραχές, άρα θεωρείται μια απίστευτα μοναδική ευκαιρία για ένα update γύρω από τον χρόνιο πόνο, την αντιμετώπισή του καθώς και πολλά περισσότερα….

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε επιστήμονες γιατρούς,φυσικοθεραπευτές  οι οποίοι θέλουν να επικαιροποιήσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων.

Μέθοδος εκπαίδευσης

Ομιλητές

Keynote speaker: 

Η καθ. Ελένη Καπρέλη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει MSc στην Αθλητιατρική (1996) από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, UK και διδακτορικό στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία (2006) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικό ενδιαφέρον για τους υποκείμενους μηχανισμούς ανάπτυξης δυσλειτουργίας σε χρόνιους νευρο-μυοσκελετικούς ασθενείς επίσης όπως στην πρόληψη και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Έχει παρακολουθήσει πολλά εξειδικευμένα μεταπτυχιακά μαθήματα και σεμινάρια. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 εθνικά και διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένη ομιλήτρια και επίσης, έχει προφορικές παρουσιάσεις σε περισσότερα από 50 διεθνή και 80 εθνικά συνέδρια. Επιπλέον, έχει λάβει πολλά βραβεία για τις καλύτερες παρουσιάσεις σε συνέδρια. Έχει περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις με περισσότερες από 3000 αναφορές και 25 h-index (https://www.researchgate.net/profile/Eleni-Kapreli-2). Υπήρξε συντονίστρια/μέλος επιστημονικής ομάδας σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει λάβει την υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα είναι Διευθύντρια Κλινικής Αγωγής Φυσιολογίας και Εργαστηρίου Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια MSc Advanced Physiotherapy στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Διευθύντρια μαθημάτων Δια Βίου Μάθησης και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαπίστευσης Αθλητικής Φυσικοθεραπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικοθεραπευτών.

Καλλιακμάνης Άλκης,sports Physician,PhD

Κεκελέκης Αυξέντιος,physical therapist,PhD c.

Σταθάς Ιωάννης,sports physical therapist,MSc 

Πρόγραμμα

Θα ανακοινωθέι σύντομα

Τόπος διεξαγωγής

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στα γραφεία της εταιρείας OSTRACON στο Ελληνικό.

Κόστος συμμετοχής

Σύγχρονη δια ζώσης εκπαίδευση (διαλέξεις,video,κλινική πρακτική) και δια ζώσης διαδραστική πρακτική άσκηση σε πραγματικό χρόνο.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο υλοποιείται σε ολιγομελή τμήματα εκπαιδευομένων και έχει διάρκεια ένα διήμερο. Βασίζεται σε συνδυασμό σύγχρονης δια ζώσης εκπαίδευσης και σύγχρονης δια ζώσης διαδραστικής εκπαίδευσης σε πραγματικό χρόνο.

Η σύγχρονη δια ζώσης εκπαίδευση, αφορά στο θεωρητικό και κλινικό πρακτικό σκέλος και  θα περιλαμβάνει διαλέξεις, video, αλληλοεπίδραση εκπαιδευτών και συμμετεχόντων, κλινική και εργαστηριακή-πρακτική εκπαίδευση.

Η σύγχρονη δια ζώσης διαδραστική εκπαίδευση περιλαμβάνει διαδραστική εφαρμογή θεραπευτικής άσκησης με επίδειξη, προσομοιώσεις, αναπαραστάσεις σε σενάρια πραγματικού χρόνο σε χώρο αποκατάστασης και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Κόστος συμμετοχής: 240 Ευρώ * 

Early bird: 180 Ευρώ * μέχρι 31 Ιανουαρίου 2025

Συμπλητώνοντας την φόρμα εγγραγής και με την πληρωμή του 50% ως προκαταβολή, κατοχυρώνεται την θέση σας στο σεμινάριο. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού γίνεται κατά την διεξαγωγή του σεμιναρίου.Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, το ποσό της εγγραφής επιστρέφεται στο ακέραιο έως 15 ημέρες πριν την πραγματοποίηση του σεμιναρίου και κατά το ήμισυ έως και 14 ημέρες πριν την ολοκλήρωση του εργαστηρίου.

Σημείωση: Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.

Σημείωση: Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.

*Για την έδοση απόδειξης ή τιμολογίου στο κόστος του σεμιναριόυ προστήθεται 24% ΦΠΑ

Πιστοποίηση

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απονομή Βεβαίωσης παρακολούθησης μη τυπικής  εκπαίδευσης.

Υποστηρικτικό υλικό

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν ηλεκτρονικό υλικό με τις διαλέξεις και την βιβλιογραφία.

Assesment, classification and managment of chronic pain in athletes. An update